September 12, 2024

Moje cesta na kliniku a jak strava může ovlivnit plodnost žen i mužů

Můj názor na to, jak strava může ovlivnit plodnost mužů a žen je, že je to jeden z hlavních faktorů dnešního, čím dál tím častějšího, problému s neplodností. Právě proto, že strava ovlivňuje funkci našich hormonů.

Po dlouhých letech zkušeností ve své praxi vidím 2 náhledy na stravu. Jedni řeší pouze redukci založenou především na kalorickém deficitu. Tato cesta je mnohými neodbornými poradci a influencery propagována jako spása a jediná cesta. Řeší především výsledek, nikoli vnitřní fungování organismu. Kalorický deficit vůbec nepopírám, je to holý fakt. Jen je nemožné se ho plánovitě předem dopočítat. Proč? Tomu se věnuji tady. Je dobré si uvědomit, že kalorie naše tělo primárně neřídí. Tělo řídí hormony. A pokud jsme v kalorickém deficitu na stravě s nedostatkem živin, a to především mikroživin, hormony stále nefungují, tak jak mají, i přesto, že člověk zhubne. Zdravotní problém se však nevyřeší. Nebo určitě ne dlouhodobě a krátkodobý efekt nikdo nechceme. Navíc člověk na kalorickém deficitu může zhubnout moc nebo naopak málo, protože je s tímto přístupem velice obtížné, možná až nemožné, získat svou optimální neboli ideální hmotnost, při které naše tělo funguje co nejlépe a je zdravé. A pozor, ideální hmotnost neznamená být štíhlý nebo hubený. Znamená to mít takovou hmotnost, kdy tělo nestrádá ani není v nadbytku. Člověk nemá žádná kila nahoře ani pod normu na svůj typ postavy. Proto jsme každý jiný a je nesmysl toužit po nereálných číslech či obvodech.

Paradoxně tento pohled na hubnutí a stravu vyhovuje více mladším lidem. Možná proto, že jsou toho plné sítě a web, které se nekompromisně staly součástí jejich životů a denního režimu. Možná je to také jeden z mnoha důvodů neplodnosti. Ve stravě je třeba respektovat hormony a přirozenost. Nikoli pouze hlídat nižší příjem a vyšší výdej, který vás odvádí od sebe samé.  

Druzí řeší stravu z pohledu hormonální rovnováhy založenou na dostatečném příjmu kvalitních živin v poměru, který vyhovuje danému jedinci a může se u každého velice lišit. A právě zde vidím trvalou přínosnou hodnotu, díky které člověk zvládne i nemožné. Ať už se jedná o remisní stav různých zdravotních problémů či nemocí nebo pouhá prevence a prodloužení si kvalitního života a oddálení stáří.

Všichni už jsme se nejspíš naučili a především pochopili, že zkratky a rychlá instantní řešení nemají dlouhého trvání a nikam nevedou. Nebo vedou, ale určitě ne k lepšímu. Proto jsem nesmírně ráda, že brněnská reprodukční klinika Repromeda nebere své klienty doslova jako X a Y a svoje působení rozšířila holisticky. Kromě reprodukce řeší psychickou stránku člověka, pohyb a nově i stravu, díky které jsme navázali spolupráci a tuto oblast mám od jara 2024 na starosti. Jsem za to nesmírně vděčná. S klienty se osobně vidím a poté je nasměruji, jak dál. Mají na výběr cestu s vlastním nasazením nebo cestu se mnou v rámci koučinku.

Můj názor na to, jak strava může ovlivnit plodnost mužů a žen je, že je to jeden z hlavních faktorů dnešního, čím dál tím častějšího, problému s neplodností. Právě proto, že strava ovlivňuje funkci našich hormonů. Nechci se tady moc rozepisovat, podrobně problematiku řešíme s klienty v koučinku, ale jedna zásadní a moc důležitá myšlenka je uvědomit si, že strava není důležitá pouze v době těhotenství a zodpovědnost tak převézt pouze na ženu. Kvalitu a zdraví plodu určují 2 buňky, než se spojí a když se spojí. A o tom, v jaké kondici buňky budou rozhoduje životospráva před početím u obou dvou. Taková minimální doba, kdy by člověk měl jíst a žít správně je 3 měsíce před otěhotněním. Delší doba je však vždy lepší. I hubený, dobře vypadající muž nemusí mít kvalitní a dobře fungující spermie. Což se dá během chvilky velice dobře napravit.

A jak se na tuto problematiku dívá přímo klinika?

Čekárna Repromeda

Jak zdravá strava může ovlivnit plodnost žen i mužů

V dnešním světě se často setkáváme s výzvami, které mohou negativně ovlivnit naši plodnost. Jedním z klíčových faktorů, který má přímý dopad na schopnost početí, je naše strava. Výběr správných potravin a vyvážený jídelníček mohou hrát zásadní roli nejen v celkovém zdravotním stavu, ale také v podpoře plodnosti u žen i mužů.

Význam výživy pro plodnost

Správná výživa je základem pro optimální fungování těla. Pro plodnost je důležité, aby tělo mělo dostatek potřebných živin, které podporují hormonální rovnováhu, zdraví reprodukčních orgánů a celkovou vitalitu. Nedostatek klíčových živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, může vést k hormonálním nerovnováhám, snížení kvality spermií u mužů a problémům s ovulací u žen.

TIP: Přečtěte si, jak strava nebo nadváha škodí plodnosti.

Jak může výživa pomoci?

Strava bohatá na přirozené a živinami nabité potraviny může výrazně podpořit plodnost. Zvláště důležité jsou antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny C a E, zinek a kyselina listová. Tyto látky přispívají ke zdraví vajíček a spermií, podporují správnou funkci hormonálního systému a zvyšují šance na úspěšné početí.

Jedním z klíčových aspektů je také vyvážená strava, která podporuje správné trávení a optimální vstřebávání živin. Důraz je kladen na přirozené potraviny, které lidstvo konzumuje od nepaměti, a na správné kombinace potravin, které zajišťují efektivní využití všech potřebných živin.

Koučink jako podpora zdraví a plodnosti

Nutriční koučink se zaměřuje na dlouhodobě udržitelné změny ve stravování, které respektují individuální potřeby každého člověka. Namísto striktních diet a počítání kalorií se klade důraz na pochopení toho, jak tělo funguje, a na naučení se naslouchat jeho potřebám.

Koučink zahrnuje individuální konzultace, během kterých lze nastavit stravovací návyky přizpůsobené specifickým cílům a potřebám. Cílem je nejen zlepšení zdraví a plodnosti, ale také nalezení vyváženého vztahu k jídlu a dosažení optimálního zdravotního stavu.

Pokud chcete podpořit svou plodnost a celkové zdraví, je důležité hledat udržitelné způsoby, jak tuto změnu zakomponovat do svého každodenního života. S podporou odborníků a správně nastaveným jídelníčkem můžete zvýšit své šance na úspěšné početí a zlepšit celkovou kvalitu svého života.

Kdy se obrátit na kliniku pro léčbu neplodnosti

Pokud se vám nedaří otěhotnět déle než půl roku, je vhodné vyhledat pomoc odborníků. Kliniky specializované na léčbu neplodnosti vám mohou nabídnout efektivní řešení, které obvykle začíná jednoduchými vyšetřeními. U žen se provádí tzv. femme test z krve, který hodnotí zásobu vajíček a stav reprodukčních orgánů, zatímco u mužů se kvalita spermií zjišťuje pomocí spermiogramu. Tato základní vyšetření mohou rychle identifikovat případné problémy a umožnit zahájení cílené léčby, která zvýší šance na úspěšné početí.

Čtěte také

Další články na podobné téma. Tipy, triky, jídlo, zdravý živostní styl, návody a mnoho dalšího...

Explore Resources

Chtěli byste se cítit líp, jen zatím nevíte, jak na to?

Přihlašte se k odběru foodsletteru. Jedenkrát měsíčně vám pošlu užitečný tip.

Skvělé! Cesta za dobrým pocitem může začít.
Ups, někde se stala chybka. Zkuste to prosím znovu.
Mail v bezpečí. Žádný spam.